Automataváltó elektronika javítás

Tudnivalók az automata váltóról

Az autóipar első időszakában az erőátvitel kizárólag kézi kapcsolású váltóval volt kivitelezhető, az automaták először az 1950-es években jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a sofőrök dolgát vezetés közben. Az autók kezelését sikerült megkönnyíteni, a vezetőknek mindössze a haladás irányát kellett beállítani a váltón, innentől kezdve pedig csak a gáz és fékpedállal, valamint a kormánnyal kellett foglalkozni.

A régi váltókkal ellentétben az újak már mind elektronikus vezérlést kaptak, és a szoftver azóta óriási szerepet játszik a váltó működésében.

Az automata váltót sokszor a tulajdonosa teszi tönkre, legtöbbször akarata ellenére. A mechanikus váltóval folyamatos érintkezésben van a sofőr, ezért érzi, ha elkopik a kuplung, vagy csereérett a rudazat. Az automatánál viszont az előválasztó D állásba húzásán kívül nincs sok visszajelzés a mechanika állapotáról, manapság már az is csak egy mikrokapcsolót működtet.

A problémákat már a korai szakaszban fel lehet ismerni, ilyenkor érdemes szakemberekhez fordulni. Autóműszer javítással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal szakembereinkhez!

pixelfix.hu3

Share Button